HTML

Vietnám...

Vietnámi élménybeszámolóm - "küldöm mindenkinek aki szereti"

Friss topikok

  • pszichonauta: Na, nem lesz új poszt? (2013.06.27. 15:46) Divat
  • hopp-hopp: az arabok nem esznek malacot-diznyót, az indiaiak marhát, borjút, a romák mindent megesznek amin... (2010.11.09. 13:05) Norbi Update
  • Peter1986: Hello! Én innen az őshazából szemlélem a blogodat. Én csak MO-n találkoztam ázsiai lányokkal, és i... (2007.12.10. 00:05) Halong Bay
  • vietman: ez kedves tőled kid. sok minden történt, meg fog is - úgyhogy vmikor időm, vmikor kedvem nem volt... (2007.10.28. 11:57) bréking nyúz, ingyen nő és tibicsoki
  • Z: nem jön az az update? (2007.10.05. 20:02) törióra

Linkblog

2007.09.02. 20:47 vietman

törióra

Ma van a függetlenség napja Vietnámban - ezért gondoltam szélesítendő látókörötöket, írok egy kicsit Vietnám történelméről...

Elöljáróban, a Vietnámiak ősi nép, állítólag már több mint 2000 éve itt laknak (i.e. 257, Van Lang királyság). Ebből a 2000 év jórésze szívással telt. Már az első századtól délen a kambodzsaiak foglalták el őket (Funan királyság), és északról is hamarosan megérkeztek (isz. 2. sz) a kínaiak. Az utóbbiak itt is maradtak ezer évig..

938 ban azonba eljőve Nguyen Queyen mighty herceg és lenyomá az kínaiakat csúnyán és innentől Vietnám (először Dai Viet) majdnem 1000 évig és majdnem független (néha visszajönnek a kínaiak).

Majd 1847-ben a franciák már hadsereggel jönnek látogatni és el is kezdik Vietnám kolonizálását. 1848-ban itt is kitör egy forradalom, amit itt éppen a franciák folytanak el. Itt is él a passzív ellenállás - a nemzeti érzelmű polgárok nem fogadnak el hivatalt, a nagy költők irónikus haikukat írnak (én olvastam egy kettőt angol fordításban- fantasztikusak, tényleg:) - tiszta testvérnép.. A franciák bábkormányt igazgatnak és itt is maradnak jó sokáig.

1940-ben azonban Franciaországot elfoglalják a németek - és az egyetlen "kormánya" a franciáknak, akik Vietnámot is irányíthatná az a kollaboráns Vichy kormány, akik a németek kérésének megfelelően, a Japánoknak adják át a hatalmat Vietnámban. Az új hódítóknak azonban nagyon kényelmes a francia ellenségkép az országban - innentől egy "dupla bábkormány" irányítja a közigazgatást - a Japánok a Franciákkal báboznak, a francia bábok meg a vietnámi "kormánnyal" - szép. Ekkorra már kialakul az ellenállás is a Viet Minh - Ho Chi Minh úr vezetésével (Ho Chi Minh egyébként nem e névvel látta meg a napvilágot - ez amúgy is beszélő név "fényhozó"-t jelent, eredeti neve pedig Nguyen That Tanh). 1945-re a Viet Minh már az ország tekintélyes részét ellenőrzi, legfőképpen az északi területeket. Ho Chi Minh - láss csodát - kommunista (a francia kommunista párt alapítója!), ez a későbbiekben kap jelentőséget. Jah, itt még annyit megjegyeznék hogy a Viet Minht eredetileg az Amerikaiak támogatták, pénzzel és egyebekkel, merthogy a közös ellenség Japán volt.

1945 szeptemberében elesik Japán - s lőn 1945 szeptember 2-án  Hanoiban, a Ba Dinh téren Ho Chi Minh kikiáltja a függetlenséget - a franciáktól és a Japánoktól (és nem az Amerikaiaktól, akik ekkor még sehol sincsenek)... Erre emlékeznek ma a vietnámiak - bár a jelentősége e nyilatkozatnak számomra legalábbis kérdéses, tekintve hogy ezt a nyilatkozatot nem függetlenség, hanem 30 év háború követte. Bár mi is ünnepeljük március 15-ét, akkor ők miért ne? Szerintem majd még jól megírom a nyilatkozat utánni további sztorit is - so érdekes!

 

Így ünnepelnek a Ba Dinh téren (olyan mint a mi felvonulásink, csak itt van egy mauzóleum Ho Chi Minh-nek, meg jobban karban van tartva)

2 komment

Címkék: történelem évforduló


A bejegyzés trackback címe:

https://vietnam.blog.hu/api/trackback/id/tr13155797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sanya 2007.09.04. 12:07:02

Ebből még jöhet jó sok - tényleg izgis.
"Ho Chi Minh - láss csodát - kommunista (a francia kommunista párt alapítója!)" - ez csak a komcsi vietnámi történelemkönyv szerint lehet igaz.

Z 2007.10.05. 20:02:32

nem jön az az update?
süti beállítások módosítása