HTML

Vietnám...

Vietnámi élménybeszámolóm - "küldöm mindenkinek aki szereti"

Friss topikok

  • pszichonauta: Na, nem lesz új poszt? (2013.06.27. 15:46) Divat
  • hopp-hopp: az arabok nem esznek malacot-diznyót, az indiaiak marhát, borjút, a romák mindent megesznek amin... (2010.11.09. 13:05) Norbi Update
  • Peter1986: Hello! Én innen az őshazából szemlélem a blogodat. Én csak MO-n találkoztam ázsiai lányokkal, és i... (2007.12.10. 00:05) Halong Bay
  • vietman: ez kedves tőled kid. sok minden történt, meg fog is - úgyhogy vmikor időm, vmikor kedvem nem volt... (2007.10.28. 11:57) bréking nyúz, ingyen nő és tibicsoki
  • Z: nem jön az az update? (2007.10.05. 20:02) törióra

Linkblog

2007.10.28. 10:59 vietman

Divat

Ha már ez lett a cím: jelenleg a vietnámiak nagyon is divatosan öltözködnek, nem sok eltérést találni az európaihoz képest, talán csak még több vietnámi kedveli a hatalmas DG feliratos cuccokat (csakis eredetit ofkorz), lényeg hogy messziről világítson. De ugyanúgy vannak nagyon izlésesen is felöltözöttek (bár szerintem régebben Mon is nagyobb divat volt villogtatni a márkajelzést - minnél csóringerebb vki annál jobban) - szóval ruházkodásban nincs nagy különbség.

Külön ruhakultúra azonban a motorozás, leginkább lányoknak - mindez következik a szmogból és abból hogy itt a fehér bőr számít szépnek - amit nálunk hipónak mondanánk, az itt zat dep (nagyon szép). Így a motoros csajok jó része úgy néz ki mint vmi ázsiai motoros zorró. Maszk a szmog miatt, speckó ing ami takarja a nyakat, hosszított ujjal, ami eltakarja a kézfejet is, sapka/kalap, erre még egy napszemüveg. Itt nem kell nagyon utánnajárni a bankrablószerkónak, sőt meg sem lepődnek a bankban ha a motorrol bepattansz egy ilyen gengszterjelmezben - csak fegyvert nehéz szerezni, itt még engedéllyel sem kaphatsz (illetve érdemes felmenni a hegyekbe ha valakinek ilyen ambíciói vannak, ott még maradtak mordályok a dicső időkből).

Idősebb nénik között soknak van teljesen fekete fogsora - eleinte azt hittem hogy a helyi étkezési szokások, biztos rágtak vmi gyógynövényt/bódító cuccot. Rágtak, de nem az előbbit, hanem szenet (valamivel keverve). Ugyanis a régi divat szerint a szép nőnek fekete a fogsora - ez ma már hálistennek nem posh, de még sokszor látni öreg vidéki néniket, akik még a régi divat szerint hordják a fogukat.

 

Ba dat dep (A kép arra is jó példa hogyan integrálja a vietnámi nyelv a nyugati jövevény-szavakat: autósbolt - ó tó)

 

És íme egy versike amit nyelvórán vettünk, ami a gyönyörű lány tíz ismertetőjegyét gyűjti össze (vietnámiból angolra, angolról magyarra - valószínűleg eredetileg valami egészen másról szólt..):

A haja mint a csirkefarok (=copf)

Sármosan és fűszeresen beszél

Arcán lyuk mint egy érme

Fekete a foga mint a szén

Szép ruha és szép nyaklánc

Lapos kalap (tradicionális vietnámi kalap, ami inkább tányér mintsem a fenti gúla)

Bölcs jellem jó hozzáállással

Aranyos arc

Még egyedül

Magányos szemekkel

Kb ennyi...

Férfiaknál, hirtelen csak két különbséget tudok felidézni, illetve mégegy, nagy divat még a fehér zokni az öltönyhöz és ez még fiatal europanizáltabb üzletembereknél is előfordul.

A másik - inkább munkásrétegre jellemző, a bazi nagy köröm. Amennyire utánnaolvastam (rendkívül izgi téma), a régi időkből jön ez is, anno a felsőbb réteg mutatta meg ezzel a világnak hogy ők nem holmi kétkezi munkások, merhogy azzal nem lehet. Ergo most leginkább azok hordják akik pedig dehogynem, azaz fizikai munkások. Sok időm lenne és támogatna vmelyik amerikai egyetem, szívesen végeznék kutatást a hosszú köröm és vietnámi munka hatékonyságának összefüggéseiről (Esetleg valaki amerikai egyetemről?). Rendszerint csak a kisujjukon hagyják meg, kivéve a körömfronton külön kasztot képező sofőröket. Mivel hosszú körömmel vezetni lehet, a sofőrök előszeretettel hagyják meg minden ujjukon a körmöt. Szép példányokat láthatunk a taxis körökben.

Egy nagyon arisztokrata kéz

Másik hasonlóan sármos divat, a szemölcsből kinőtt szőr meghagyása. Ez állítólag abból fakad, hogy a vietnámiak nagyrészt csupaszok (ez a képen is lászik) - ergo nagy becsben tartja ha férfiassága jeleként, vmi nagyobb szőr jelenik meg arcán. Ezt sokszor izlésesen, 10-15 centisre is meg tudják növeszteni - zat dep! Ez kicsit nehéz fotótéma, egyelőre adós maradok vele. Összegezve, hipózott európai csubakkák előnyben!

10 komment · 1 trackback


A bejegyzés trackback címe:

https://vietnam.blog.hu/api/trackback/id/tr45210646

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SuLcZ 2007.11.03. 11:51:59

Hali! te most hanoi ban tolod ? ha igen valamikor sorozhetnenk egyet! :D Bar en meg csak 1 hete tartozkodom vietnamban de nem artana a jovoben boviteni a helyi magyar kozoseget :)

udv. SuLcZ

vietman 2007.11.03. 19:28:45

persze, szívesen. Monjduk az is lehet hogy már találkoztunk, tekintve hogy a magyar közösség az hanoiban kb 6 fő..:)
de adj egy email címet, és megadom az elérhetőséget.

üdv

SuLcZ 2007.11.04. 07:24:03

mail: sulcz@chello.hu

de amugy 3 an erkeztunk magyarok hanoi-ba es minimum fel evig itt is leszunk. Tehat azt a 6 fot komoly szazalekokkal duzzasztjuk! :D

udv. SuLcZ

xszolixxx 2007.11.06. 11:02:00

Azért 6 főnél többnek kell lennie.
Csak a Nagykövetségen vannak 5-6-an. Meg legalább ennyi magyar pilóta/stewardes a Vietnam Airlinesnál. Pár céges képviselő + pár diák.

maraaa 2007.12.04. 15:37:33

Hali!
Jó a blog... látom tetszik Hanoi... az elején még én is blogoltam :)
üdv,
mara

vietman 2009.01.08. 06:50:23

hello!

nna, mai nappal megszereztem újra a regnevemet, úgyhogy egy fél év után újra be tudtam lépni. Szeretném frissiteni, eddig lustaság, fényképezőgép törés stb akadályozott.. Remélem mostmár hamarosan újra lesznek postok (hónapok kérdése csak..:).

blanchecica 2011.02.08. 09:37:21

Tök jó a blog! Bár még csak most leltem rá, de amit olvastam, az nagyon tetszik! Informatív, érdekes és jó a stílusa!!

pszichonauta 2013.06.27. 15:46:15

Na, nem lesz új poszt?
süti beállítások módosítása